preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 298725
Ovaj mjesec: 1303
Ovaj tjedan: 701
Danas: 5
Vijesti
"Zadar čita" - "otok Ugljan čita" 2022.
Silvana Mrčela / datum: 21. 3. 2022. 10:23

Ovogodišnja tema manifestacije "Zadar čita" u organizaciji Gradske knjižnice Zadar je - Mreža -

Kulturna manifestacija „Zadar čita“ koju, s naglaskom na važnost poticanja čitanja, organizira Gradska knjižnica Zadar i ove godine privukla je veliki broj prijavitelja. Tako će, od 21. do 26. ožujka 2022. godine, 60 prijavljenih sudionika, na različitim lokacijama diljem Zadra i Zadarske županije, održati više od 140 programa.

U program su se uključili brojni vrtići, osnovne škole, srednje škole, nekoliko odjela sa Sveučilišta u Zadru, Narodni muzej Zadar, Arheološki muzej Zadar, Austrijska knjižnica Dr. AloisMock, Znanstvena knjižnica Zadar, županijske narodne knjižnice, domovi za odrasle osobe i zadarske udruge iz područja kulture.

Učenici naše škole također sudjeljuju u manifestaciji Zadar čita - otok Ugljan čita umreživši se u program prema slijedećem rasporedu tijekom mjeseca ožujka:

A) Razredna nastava: Pričaonica

  1. raz. Miro Gavran: Priča o dječaku koji je spasio more
  2. raz. Willke Bakker: Krasna ribica iz knjige „365 priča o veselim medvjedićima“
  3. raz. Učenici iz PŠ Kali: Dragutin Horkić:1001 riblja kost iz knjige“ Pa ipak leti“, 3.raz. Preko: u suradnji sa Bibliobusom GkZd u priči M.V.Maštruko : Pustolovine pauka Ota  
  4. raz. Projekcija animiranog filma Arcadies Lorence prema djelu I.B.Mžuranić Ribar Palunko i njegova žena - izrada stripa, kviz

B) Predmetna nastava: Umreži se

  1. raz. Povijest Interneta – izrada plakata / 10 pitanja za sigurnosti djece na Mreži
  2. raz. Vlatko Majić: Igrala se djeca (zbirka poezije „Krila nad vodom“), radionica dječje igre nekad i sad, napiši svoju pjesmu na tu temu
  3. raz. Sanja Pilić: Vidimo se na fejsu ! – Debata: Dobre i loše strane Mreže
  4. raz. Klasici hrvatsko-engleske književnosti: H. Melville: Moby Dick / R.L.Stevenson:Treasure Island / ili J. Verne: 20 000 Leagues under the sea – descriptive essay, izrada umne mape

 


[OPŠIRNIJE]Knjižnice na karti - uMap projekt
Silvana Mrčela / datum: 1. 3. 2022. 09:14

Matična služba NSK organizirala je projekt Knjižnice na karti - zajedničke virtualne karte različitih vrsta knjižnica Republike Hrvatske. UMap projektu pridružile su se i školske knjižnice. Ciljevi ovog projekta su povećanje vidljivosti rada školskih knjižničara i njihovih knjžnica, promicanje medijske kulture i uporabe IKT, promicanje mrežne suradnje knjižnica međusobno i s korisnicima školskih knjižnica. Ovim projektom omogućena je veća vidljivost knjižničnih aktivnosti u promicanju čitateljskih navika.

Naša školska knjižnica također je sudjelovala u tom projektu tako da više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici:


[OPŠIRNIJE]Novi naslovi - Bilten prinova
Silvana Mrčela / datum: 15. 12. 2021. 17:11

Zahvaljujući novčanoj donaciji MZO i ove godine naš knjižni fond obogatili smo kupivši nekoliko novih naslova: 

1. Nazor, V. : Bijeli jelen / Dupin (10 kom.)

2. Šenoa, A. : Branka (10 kom.)

3. Gavran, M. : Kako je tata osvojio mamu / Halo, ljubavi (10 kom.)

4. Boyne, J.  : Dječak u prugastoj pidžami (12 kom.)                                                                     Radnja ovog romana događa se za vrijeme Drugog svjetskog rata te donosi potresnu priču o jednom prijateljstvu u najtežem razdoblju čovječanstva. Prema sadržaju knjige snimljena je i filmska uspješnica 2008. godine. Onaj tko je pročitao Kradljivicu knjiga, sigurno će se oduševiti čitajući o prijateljstvu dječaka Bruna i Šmuela koji usprkos naizgled nepremostivim različitostima postaju doživotni prijatelji u tom turbulentnom vremenu nepravdi, podjela, žrtve i Holokausta. Ograde i podjele poput one koju je ovaj devetogodišnji dječak doživio, nažalost nisu ni danas rijetke. Zato Vas pozivam dođite u kjnjižnicu po svoj primjerak pa da se svi skupa zapitamao: " U čemu je točno razlika, pitao se. I tko je odlučio koji će ljudi nositi prugaste pidžame, a koji uniforme?" Možda nađemo i odgovor.

 


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.
Silvana Mrčela / datum: 5. 10. 2021. 11:36

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2021. I ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

15. LISTOPADA – 15. STUDENOGA

Pozivamo učenike naše škole da se prijave za sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji pod nazivom 6 autora traži čitatelja. Čitat će se slijedeća djela: D. Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinstvo, M. Kopljar: Moj tata Indijanac i I. A. Pervan: Učim letjeti, a nemam krila.

"Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije su hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosi naziv Šest autora traži čitatelja.

Kviz će predstaviti tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, temama, likovima...

Kviz će se moći riješiti u razdoblju od 13. rujna do 22. listopada 2021. godine. Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza najkasnije do 2. studenoga 2021. godine.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program."


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje 2021.
Silvana Mrčela / datum: 23. 4. 2021. 18:14

Dan planete Zemlja naši vrijedni učenici od 1. do 4. razreda obilježili su zajedno sa svojim učiteljicama uređujući školski okoliš.


[OPŠIRNIJE]Zadar čita - otok Ugljan čita 2021.
Silvana Mrčela / datum: 22. 3. 2021. 11:48

Kao i prethodnih godina, tako i ove, učenici naše škole pridružili su se poznatoj manifesataciji "Zadar čita - otok Ugljan čita". Termin državanja ovog programa je od 22.03. do 27.03. 2021. Ovogodišnja tema je "Zašto je dobro čitati bajke?" s obzirom da se 15.03. obilježava Svjetski dan bajki. Mi smo odabrali nekoliko hrvatskih bajki, basni i legendi koje posjeduje naša školska knjižnica. U programu učestvuju učenici od 1. do 5. razreda, dok ostali učenici mogu sudjelovati individualno prema svojim interesima. Osim čitanja, učenici će izraditi straničnike prema motivima iz pročitanih književnih djela, razgovarati o poukama iz basni, vježbati izražajno čitanje te riješiti kviz o pročitanom djelu. Postavit ćemo ižložbu knjiga o bajkama, basnama i legendama koje se mogu naći u našoj škloskoj knjižnici tijekom ožujka, tako da i ostali učenici prema vlastitim interesima mogu sudjelovati u manifestaciji "Otok Ugljan čita". Prema našem programu čitaju se sljedeća djela:  

1. razred: Miro Gavran : Priča o dječaku koji je spasio more

2. razred: (priredio) Ivica Matičević : Hrvatske bajke i basne

3. razred: (priredila) Ranka Javor : Hrvatske narodne bajke

4. razred: Tomislav Đurić : Sto najljepših legendi iz hrvatske prošlosti

5. razred: Milka Tica . Sunčeva djeca: legende o Hrvatima  ili 

Joso Vrkić : Hrvatske bajke : 100 najljepših obrađenih i 25 antologijskih izvornih

Pozivamo i ostale učenike da nam se pridruže u obilježavanju ove poznate manifestacije koja popularizira čitanje i ljubav prema knjigama kako bi što lakše prebrodili ova teška vremena.

 

                                       


[OPŠIRNIJE]Bilten prinova
Silvana Mrčela / datum: 10. 2. 2021. 15:09

Zahvaljujući novčanoj donaciji MZO naš knjižni fond obogaćen je novim naslovima kao što su Bilješke jedne gimnazijalke i Zeleni pas poznate književnice Nade Mihelčić, tako da smo Svjetski dan pripovjedanja proveli u knjižnici zajedno sa učenicima Larom i Dorom čitajući pojedine ulomke iz navedenih knjiga.

Ovih dana obiležavamo i Dan sigurnijeg Inerneta (09.02.) pa vam predlažem da posjetite Virtualnu učionicu naše knjižnice gdje možete naći nekoliko korisnih prezentacija i edukativnih filmića koji nam mogu pomoći da se žaštitimo od neželjenih zloupotrba.


[OPŠIRNIJE]Počast žrtvama rata
Silvana Mrčela / datum: 17. 11. 2020. 20:29

S obzirom na prirodnu katastrofu što nas je po drugi put pogodila, ovim putem obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu grada heroja Vukovara i Škabrnje molitvom i paljenjem svijeća u znak odavanja počasti na sve stradale žrtve u Domovinskom ratu.

„Stoji grad...
Pod kišom čelika, ognja i smrti
Gdje paklena sila svoj zadnji ples vrti
Stoji grad…

Vječan k'o narod, ponosno stoji
I posljednje dane dušmanu broji
Vukovar…

Iz majčinog krika sloboda se rađa
I uskoro bijela zaplovit će lađa
Do Sunca…
Iz krvi i bola niknut' će cvijeće
I nikada narod zaboravit' neće
Vukovar!“ 

Hrvoje Hegedušić

 

 


[OPŠIRNIJE]Nacinalni kviz za poticanje čitanja 2020.
Silvana Mrčela / datum: 13. 10. 2020. 11:18

Nacionalni kviz za poticanje čitanja, u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – ( Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom), provodi se u Hrvatskoj putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige 2020. godini, posvećen je planetu Zemlji. Kviz se održava pod motom „Razlistaj se!“ Naziv ovogodišnjeg kviza je ISTRAŽIVAČI PLANETA Z. Ove godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji te sudionici trebaju istražiti ponuđene mrežne izvore informacija.

Kviz se nalazi na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/ i dostupan je za rješavanje od 14. rujna do 23. listopada 2020. godine. Kviz se može rješavati na računalu, tabletu ili na mobilnom telefonu. Pažljivo pročitajte upute, a u slučaju poteškoća dođite u knjižnicu 5. ili 6. školski sat kad ste slobodni. Svi točno riješeni upitnici Kviza, s navedenim nazivom školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje pobjednika koje će se organizirati krajem listopada 2020. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

Prošle školske godine naše učenice su bile među pobjednicima, pa se nadamo da će i ova godina biti uspješna. Uostalom, nije važno samo pobijediti nego i sudjelovati.

Mnogo uspjeha u rješavanju kviza  želi Vaša knjižničarka Silvana.

 


[OPŠIRNIJE]Protokol za korisnike školske knjižnice u vrijeme COVID-a 19
Silvana Mrčela / datum: 25. 9. 2020. 11:58

PROTOKOL ZA KORISNIKE

1. Broj korisnika koji istodobno mogu boraviti u prostorijama školske knjižnice i čitaonice je ograničen. Na posudbi istovremeno mogu biti najviše 2 učenika, poštujući pravila razmaka od 1,5 m.

 2. Kako bi se smanjio broj ulazaka u prostorije knjižnice, u suradnji s nastavnicima hrvatskoga jezika i učiteljima razredne nastave, dogovorena je razredna posudba lektirnih djela, na način da 2 učenika odnose zadužene knjige u svoj razred i dijele ostalima ili prema osobnom dogovoru s učiteljima.

 3. Ostale svoje potrebe u školskoj knjižnici (korištenje referentne i stručne građe, čitanje po slobodnom izboru, vraćanje knjiga, korištenje u čitaonici i sl.) učenici će obavljati sami prema svojoj potrebi i pojedinačno uz potrebnu najavu (mobitelom, telefonom ili mailom).

 4. Prije ulaska u prostorije knjižnice i čitaonice obvezno je staviti zaštitnu masku i ispravno ju nositi preko usta i nosa, a nakon ulaska u knjižnicu korisnici moraju obvezatno dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom.

5. Obvezatno je pridržavanje propisanog razmaka od 1,5 metra između pojedinih osoba u knjižnici i čitaonici.

6. Povrat knjinjižne građe je isti kao i prošle školske godine: u knjigu je potrebno ostaviti papirić s osobnim podatcima ( ime, prezime i razred koji učenik pohađa), a za učenike iz ostalih mjesta otoka Ugljana potrebno je navesti i ime područne škole koju učenik pohađa. Knjigu je potrebno staviti u plasičnu vrećicu te je odložiti u kartonske kutije (označeno za svaki razred) koje se nalaze ispred ulaza u knjižnicu.Vraćena knjižnična građa se nakon razduživanja dezinficira, te se ostavlja u karantenu 72 sata prije smještaja na police.

7. U knjižnici je dopušten boravak i rad najviše 2 učenika, s tim da samo 1 učenik istovremeno može koristiti računalo i printer, nakon čega se oprema dezinficira, poštujući razmak od 1,5 m pri radu na računalima.

8. U slučaju da se korisnik ne pridržava propisanih mjera i nakon što je upozoren, bit će obaviješten razrednik.

Nadam se da će nam ove epidemiološke mjere pomoći u našem daljnjem radu te se zahvaljujem svim korisnicima na suradnji.

Knjižničarka prof. Silvana Mrčela, mag. bibl.


[OPŠIRNIJE]Upute za povratak knjiga u školsku knjižnicu
Silvana Mrčela / datum: 12. 6. 2020. 13:07

Poštovani korisnici,

s obzirom da se bliži kraj ovoj turbulentnoj školskoj godini, ovim putem pozivam sve korisnike naše školske knjižnice da vrate posuđenu knjižnu građu radnim danom u vremenu od 8.00 do 12.00 sati.  Prema uputama HZJZ, NSK, Smjernica za rad školskih knjižnica u doba Covida, Matične službe i u dogovoru s ravnateljem, posuđenu knjižnu građu potrebno je vratiti na sljedeći način:

- u knjigu priložiti papirić sa osobnim podacima učenika: ime, prezime, razred, ( a za učenike nižih razreda iz ostalih mjesta na otoku potrebno je navesti i područnu školu.)

- knjigu staviti u plastičnu vrećicu, donjeti je u školu u tz. "Staklenik" - učionica koja se nalazi lijevo od ulaza, te je odložiti u kartonske kutije (ovisno o razredu koji učenik pohađa).  

Nakon toga, knjige ostaju u samoizolaciji 72 sata, te se razdužuju, dezinfekciraju i vraćaju natrag u školsku knjižnicu. Zahvaljujem na suradnji uz pozdrav,

Vaša knjižničarka Silvana

                                                    

 


[OPŠIRNIJE]Odabir novih udžbenika
Silvana Mrčela / datum: 13. 5. 2020. 21:30

Kako bi učitaljima olakšali odabir novih udžbenika za sljedeću školsku godinu na mrežnim stranicama Školske knjige e-Sfera možete upoznati, birati udžbeničke komplete za školsku godinu 2020. /2021. Više o tome na poveznici:                         https://www.skolskiportal.hr/tema/novi-udzbenici/

https://www.skolskiportal.hr/aktualno/upoznajte-nove-udzbenike-skolske-knjige/

Stručni tim ŠK također je završio demo verziju mobilne aplikacije za podršku učiteljima " Asistent". Aplikacija je namjenjena učiteljima kako bi im olakšalo pripremu za nastavu i za vođenje pedagoške dokumentacije. Bit će dostupna za primjenu u 9. mjesecu i to samo korisnicima udžbenika Školske knjige. Osim toga aplikacija nudi i pomoć pri izradi individualnog kurikuluma za učenike s specifičnim odgojno-obrazovnim potrebama. Poveznica:     https://www.skolskiportal.hr/digitalni-sadrzaj/prva-mobilna-aplikacija-za-podrsku-uciteljima-u-nastavi/

Na sljedećoj web-lokaciji možete pogledati nove udžbenike za razrednu i predmetnu nastavu u izdanju Alfe. Udžbenici su usklađeni s novim predmetnim kurikulima i novim udžbeničkim standardima. Više informacija na https://udzbenici.alfa.hr/ 

Izdavačka kuća Profil Klett najavljuje da su i oni pripremili sve za novu školsku godinu te podsjećaju učitelje da se odabir udžbenika unosi u CARNET aplikaciju od 18. - 22.05.

https://www.profil-klett.hr/sve-sto-trebate-znati-o-odabiru-novih-udzbenika-za-skolsku-godinu-20202021

Nadamo se da će vam ove informacije olakšati Vaš izbor udžbenika za novu školsku godinu.


[OPŠIRNIJE]Digitalni časopisi
Silvana Mrčela / datum: 11. 5. 2020. 20:45

Školska knjiga daje svojim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojevima Smiba i Modre laste za mjesec travanj i svibanj na mrežnim stranicama. Poveznica: https://www.skolskiportal.hr/nastava-na-daljinu/kao-podrska-ucenju-na-daljinu-smib-i-modra-lasta-dostupni-su-svim-ucenicima/

Kao podrška učenju na daljinu izdavač Mozaik knjiga također besplatno nudi mrežno dostupne časopise Moj planet i Prvi izvor iz 2019. /2020. godine.

Poveznica: https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/prvi-izbor-2019-2020-ucenje-na-daljinu/                                                                                     https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/moj-planet/moj-planet-2019-2020-ucenje-na-daljinu/

Zbog postojećih okolnosti redakcija Školskih novina također je prešla u digitalno izdanje te će biti dostupno učiteljima i nastavnicima na poveznici:                        http://www.skolskenovine.hr/tjednik_arhiva.aspx

Zabavite se i učite uz ugodno čitanje!

 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2020.
Silvana Mrčela / datum: 21. 4. 2020. 10:40

Poštovani korisnici,

u ovom tjednu želimo obilježiti nekoliko značajnijih događanja i manifestacija:

22.04. Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige

23.04. Noć knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava se zasniva na jednom starom katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na Dan Sv. Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i diljem Katalonije. Ovaj svjetski dan se obilježava i u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti M. de Cervantes, W. Shakespeare i I.G. de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine. UNESCO je ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu pisane riječi te potiču na čitanje. Na ovaj način ukazujemo na moć knjge u vrijeme izolacije s porukom da je čitanje važnije nego ikada.

Noć knjige je manifestacija koja se održava već po deveti put i posvećena je aktuelnoj temi promjene. Promjena je na izvjestan način zahvatila i Noć knjige tako da se po prvi put održava u virtualnom svijetu. Ovogodišnja poruka je S knjgom nisi izoliran pa pozivamo naše čitatelje - knjgoljupce da u ovim izazovnim vremenima uz čitanje što lakše prebrode socijalnu distancu. Sudjelujući u ovim događanjima bit ćemo dio velike svjetske manifestacije koja promiče ljubav prema knjizi i čitanju te ujedno obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige. Svečano otvaranje Noć knjge možete pratiti na programu HRT3.

Oširnije o tome kako smo se mi uključili u obilježavanju ovih događanja u virtualnoj učionici naše školske knjižnice.

Ugodno čitanje želi vam knjižničarka uz #sknjgomnisiizoliran

 


[OPŠIRNIJE]Upute za Virtualnu učionicu knjižnice OŠ "V.K"
Silvana Mrčela / datum: 14. 4. 2020. 12:32

Na servisu Google Classroom otvorili smo posebnu Virtualnu učionicu naše školske knjižnice kako bi bila podrška i pomoć svim korisnicima škole na daljinu. Pozivamo Vas da nam se pridružite prema sljedećim uputama:                                 

1. otiđite na mrežnu stranicu classroom.google.com

2. prijavite se svojim x.y@skole.hr (korisničkim podatcima)

3. kliknite u gornjem desnom uglu znak + i iz padajućeg izbornika odaberite opciju "Pridruži se predmetu"

4. i na kraju upišite kod predmeta: lyvw4yg

Nadamo se da ćemo na ovaj način svi skupa što lakše prebroditi ove teške i izazovne trenutke uz dobru knjgu #ostanimo doma 


[OPŠIRNIJE]Knjižnica na daljinu OŠ "V.K.", Preko
Silvana Mrčela / datum: 1. 4. 2020. 11:14

Poštovani učenici, kolege i roditelji / staratelji!

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite naša školska knjižnica je trenutno zatvorena za sve naše korisnike, što ne znači  da nećemo nastaviti s radom na daljinu i na taj način otvoriti virtualna vrata knjižnice pod motom #ostani doma uz dobru knjigu. 

Knjžnica na daljinu vas podsjeća da se u ovim izvanrednim i izazovnim vremenima  možemo služiti različitim digitalnim alatima, izvorima i platformama kako bi dobili relavantne informacije koje nam trebaju za odvijanje škole na daljinu. Na ovaj način želimo biti podrška našim korisnicima - učenicima, učiteljima i roditeljima. Osim već dobro poznate e-lektire.hr možemo pristupiti i mrežnim stranicama www.hrlektire.com/ gdje učenici mogu besplatno preuzeti književna djela u elektroničnom obliku (pdf ili pub) te ih čitati na računalu, tabletu ili pametnom telefonu. Osim digitalnih knjižnica u Hrvatskoj, možemo se koristiti i onim u svijetu. Poznata je Međunarodna dječja digitalna knjižnica (ICDL) je prva dječja knjižnica dostupna svima. To je zbirka najboljih svjetskih knjiga i slikovnica te omogućuje čitanje na nekoliko svjetskih jezika među kojima i hrvatska književnost na mrežnoj stranici https: // en.chilgrenslibrary.org./

Na našoj naslovnoj stranici ( u lijevom stupcu) možete pronaći poveznice na mrežno dostupne enciklopedije, rječnike, leksikone, atlase, pravopise - tj. na Priručnu ili Referentnu zbirku. Virtualnu referentnu zbirku uvodi i Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković na mrežnoj stranici http://lib.irb.hr/web/hr/zbirke/virtualna-virtualna-zbirka.htlm

Ugodno čitanje i istraživanje bespućima interneta uz određene mjere opreza želi Vam vaša knjižničarka Silvana, #ostanimo doma

 


[OPŠIRNIJE]E - LEKTIRA (čitanje na daljinu)
Silvana Mrčela / datum: 18. 3. 2020. 19:45

Na portalu e-Lektira dostupna su cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca - autora s popisa obvezne školske lektire, te djela za slobodno čitanje. Na knjižničnoj stranici e-Lektira nalazi se pops književnih djela od 1. do 8. razreda. Za prijavu je potreban vaš elektronični identitet ( CARENET - ovo korisničko ime i lozinka) ili registracija prema uputama na stranici eLektira.skole.hr

Popis djela možete pretražiti prama: abecednom redu autora ili djela, kronološki ili prema popisu za osnovnu školu. Pored toga, dio lektirnih djela obogaćen je i građom laganom za čitanje te prijevodom multimedije na hrvatski znakovni jezik. Također, mnoga djela su popraćena različitim interaktivnim i multimadijalnim sadržajima.

Književna djela dostupna su na mrežnoj stranici u četri različita formata: WEB / HTML - format koji uključuje interaktivne prikaze i namjenjen je čitanju na računalu, PDF - ovaj format je prilagođen za ispis na računalu, FLIP - atraktivni format daje dojam čitanja prave knjige, EPUB - standardni format za uređaje poput e-knjige, tableta e-book čitača ili pametnih mobitela. Poveznice za navedene formate možete naći na dnu uvodne stranice svakog književnog djela. 

Nadam se da će vam ovo pomoći u čitanju na daljinu tako da se u ovim teškim trenucima nećemo odreći dobre knjige.

Vaša knjižničarka Silvana Mrčela, prof. i mag. bibl. 


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta 11.02.2020.
Silvana Mrčela / datum: 21. 2. 2020. 12:01

Dan sigurnijeg interneta je jedna od kampanja programa Bolji internet za djecu. Provodi se od 2004. godine i to 2. dan drugog tjedna mjeseca veljače svake godine. Ove godine to se obilježava 11.02.  i odvija se pod sloganom "Zajedno za bolji inernet". Cilj ove akcije je promicanje sigurne i odgovorne upotrebe novih digitalnih tehnologija koja uključuje i borbu protiv zloupotrebe različitih sadržaja, ponašenje na internetu, zaštitu od krađe osobnih podataka i indentiteta, preventiva elektroničnog nasilja te sprečavanje štetnih, zlonamjernih programa. Tijekom proteklog tjedna učenici od 4. - 8. razreda sudjelovali su u promoviranju ove edukativne akcije u našoj knjižnici.


[OPŠIRNIJE]Prigodne zahvale
Silvana Mrčela / datum: 23. 1. 2020. 11:19

Ovim putem bi se zahvalili našem Ministarstvu na novčanoj donaciji od 3 000,00 kn te smo na taj način obogatili knjižni fond kupivši 10 novih naslova za učenike 1. i 5. razreda.                                                                                                                          Također se zahvaljujemo Gradskoj knjižnici Zadar i ravnateljici gđi. Dorotei Kamber što smo bili pozvani na prigodni domjenak na kojem su prisustovali učenici pobjednici - sudionici on-line kviza U ritmu čitanja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. 

 


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje
Silvana Mrčela / datum: 18. 11. 2019. 13:42

Učenici koji su bili slobodni 5. i 6. školski sat prigodno su obilježili 28. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje za vrijeme Domovinskoga rata. Pripemili smo izložbu knjiga koje ima naša knjižnica te smo čitali tekstove i gledali video uratke prisječajući se žrtava iz tog turbulentnog i tragičnog razdoblja naše povijesti.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan izumitelja
Silvana Mrčela / datum: 18. 11. 2019. 12:47

Prošli tjedan školska knjižnica obilježila je dva značajna datuma: 09.11. Svjetski dan izumitelja i 11. 11. Dan hrvatskih knjižnica. Učenici 6.a raz. sudjelovali su u izradi i prezentaciji školskog projekta gdje smo se upoznali s poznatim izumiteljem Benjaminom Franklinom, dok je grupa Mladih istraživača školske knjižnice izradila plakat posvećen izumitelju Loisu Braillu (1809. - 1852.) Braillovo pismo (brajica) je sustav pisma za slijepe i slabovidne osobe. Svjetski dan Braillovog pisma obilježava se 04.01. na dan njegovog rođenja.


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. - pobjednici
Silvana Mrčela / datum: 8. 11. 2019. 11:34

I ove godine naša školska knjižnica sudjelovala je u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja " Ritam odrastanja " koji se održava u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2019. Kviz se realizira putem mrežnih stranica organizatora Gradske knjižnice grada Zagreba i Hrvatskog centra za dječju knjigu te se provodi u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori. Čitale su se knjige Jasminke T. Stepanić "Ljeto na jezeru Čiču", Ivane g. Kuman "Drugačija" i Vlaste Golub "Eva, mala žena". Naše učenice Sara Štrmelj, Antonija Stanić ( 8.a raz.) te Enola Brižić i Nora Dorkin ( 7.b raz.) pozvane su kao pobjednici na završnu svečanost i izvlačenje nagrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 14.11.2019. Čestititamo !


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige i školskih knjižnica 2019.
Silvana Mrčela / datum: 15. 10. 2019. 12:49

Mjesec hrvatske knjige i školskih knjižnica tradicionalno se obilježava od 15.10. - 15.11. Ovom manifestacijom želimo popularizirati čitanje, razviti ljubav prema knjizi, unaprijediti čitalačku pismenost, te poticati usmeno izražavanje kod naših učenika. I ove školske godine naša knjižnica će se pridružiti različitim programom pa pozivamo sve učenike da nam se pridruže koko bi sudjelovali u ovoj manifestaciji koja se održava na području cijele Hrvatske. 


[OPŠIRNIJE]Evropski dan jezika
Silvana Mrčela / datum: 15. 10. 2019. 12:29

Evropski dan jezika tradicionalno se obilježava 26.09. kako bi učenike potaknuli na učenje stranih jezika te ih upoznali s različitim kulturama u okviru EU te na taj način razvili njihove čitalačke navike. Nekoliko učenika 7.a razreda u zadnjem tjednu u mjesecu rujnu čitalo je klasike dvojezičnih knjiga različitih autora kao što su J. Verne: The Mysterious Island, A.C. Doyle: The Adventures of S. Holmes, R. L. Stevenson: Treasure Island te ostale naslove iz spomenute naklade.


[OPŠIRNIJE]Treći dani Petra Preradovića u Preku
Silvana Mrčela / datum: 14. 6. 2019. 11:10

[OPŠIRNIJE]Izložba " Fotografije i dokumenti 112. brigade HV "
Silvana Mrčela / datum: 29. 4. 2019. 13:17

Zadarska županija i Državni arhiv u Zadru prigodom obljetnice osnivanja 112. brigade HV i godišnjice vojno-redarstvene akcije Maslenica organiziraju izložbu fotografija i dokumenata u holu Matične škole od 29.04. - 03.05. 2019. Arhivski savjetnik Marijan Maroja, autor ove izložbe kroz fotografije i dokumente ispričao je presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28.06.1991. do demobilizacije 24.12.1995. kada završava njen ratni put. Kako je autor naglasio, izložba je nastala povodom 25. obljetnice akcije Maslenica s ciljem da se mladim učenicima približi Domovinski rat na zadarskom području. Prvi zapovjednik 112. brigade Marko Čulina opisao je ratni put brigade kroz koju je u četri i pol godine postojanja prošlo više od 11 000 branitelja, od kojih je 74 poginulo, dok se dvojica još smatraju nestalima. Izložbu je u 11 sati svečano otvorio načelnik Općine Preko Jure Brižić.


[OPŠIRNIJE]" Zadar čita " - " otok Ugljan čita " 2019.
Silvana Mrčela / datum: 26. 3. 2019. 12:01

Ovogodišnja manifestacija "Zadar čita" održava se po 11. put u organizaciji Gradske knjižnice Zadar od 25.03. - 29.03. u svrhu popularizacije književnih djela i poticanja čitanja. Naša školska knjižnica također se uključila u program koji je ove godine tematski obilježen brojem. Programom pod nazivom "Ugljan čita - pronađi broj u naslovu" pridružit će se osim Matične škole u Preku i područna škola u Kalima i područni odjeli na otoku zajedno s svojim učiteljicama.

Sažetak programa za učenike u Preku je slijedeći:                                               

1. razred: braća Grimm: Sneguljica i 7 patuljaka - animirani film                           

2. raz. Peterlik, A. Tri praščića - čitamo i crtamo                                                    

3. raz. Bakker, W. 365 priča o veselim medvjedićima - mijanjamo kraj priče          

4. raz. " Pronađi broj u naslovu " - radionica u suradnji sa Biblibusom GkZd           

5. raz. Verne, J. Put oko svijeta za 80 dana  - moj put: izrada stripa                        

6. raz. 100 čuda svijeta, / Moje 3čave pjesme - prema P. Kanižaj                        

7. raz. Verne, J. 20000 Leagues Under the Sea (hrvatsko - engleski klasik)          

8. raz. Brojevi u starim kulturama / Povijest brojeva - izrada panoa, 100 slavnih izreka

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju