preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 325750
Ovaj mjesec: 259
Ovaj tjedan: 66
Vijesti
Projekt Ekspresivna knjiga u PO Sutomišćica
Maja Šimićev / datum: 31. 5. 2023. 10:16

Učenici PO Sutomišćica po prvi su put sudjelovali u međunarodnom eTwinning projektu sa školskom knjižničarkom Majom Šimićev. Projekt nosi naziv Ekspresivna knjiga, a voditelji su provodili radionice tehnike art terapija koje su povezali s dječjim knjigama i slikovnicama koje se bave emocijama.

Kliknite na OPŠIRNIJE za više informacija o provedenom projektu.


[OPŠIRNIJE]Gost u knjižnici
Maja Šimićev / datum: 18. 4. 2023. 12:08

Povodom međunarodnog dana dječje knjige koji se svake godine obilježava 2. travnja povodom rođendana H. C. Andersena, u našoj smo školi ugostili dječju spisateljicu iz Preka, Sarah Stručić. Pred brojnom publikom učenika od prvog do trećeg razreda iz Preka i PO Poljana, autorica je odgovarala na brojna pitanja, čitala svoje zanimljive priče i s djecom provela vrijeme u ugodnom druženju. 

Znatiželjne učenike zanimalo je kako knjiga nastaje, koja joj je najdrža, tko ih prvi pročita i još mnogo toga. Nezasitni su bili i u slušanju priča pa im je autorica pročitala čak tri, a jednu je svima pročitao i učenik trećeg razreda, Niko, koji je za trud nagrađen velikim pljeskom. 

Hvala autorici i vidimo se drugom prilikom! 

Kliknite na OPŠIRNIJE kako biste pogledali fotografije.


[OPŠIRNIJE]Čitamo s osmijehom
Maja Šimićev / datum: 28. 3. 2023. 09:11

U tjednu od 20. do 25. ožujka sudjelovali smo u manifestaciji Zadar čita, koju je ove godine obilježila tema smijeh. S učenicima se čitalo, slušalo, gledalo i stvaralo djela koja su humoristična i bude optimizam.

Učenici prvog razreda sa svojom su učiteljicom preko YouTube kanala slušali priče za mali odmor: Čarapčić  i Gozba u vrtu. Osim toga, čitali su strip Durica koji je prepun smiješnih situacija.

    

 

I u trećem su razredu obilježili manifestaciju Zadar čita slušanjem priča za mali odmor: Zubati novčanik te Metrić i Metrica. Idućeg su se dana učenici zabavili dok su naglas čitali priče iz zbirke Ja, magarac.

  

 

Učenici područnih škola Lukoran i Kukljica sudjelovali su u radionicama konkretne poezije kojima su povezali Svjetski dan poezije i Zadar čita. Kao poticaj, učenicima su poslužile pjesme iz zbirke I. Kunić Plavi osmijeh, a nakon stvaranja vlastitih pjesama s proljetnim motivima, učenici su ih uobličili u slike.

 

 

U područnom odjelu Poljana učenici 1. i 3. razreda slušali su priču Sunčane Škrinjarić Gospođica Neću. Nakon ove neobične priče, zabavili su se tijekom dramske igre u kojoj se i sami našli u ulozi Gospođice Neću.

                       

 

U petom razredu program Zadar čita proveo se tako da su čitani ulomci iz knjige Davida Walliamsa Najgori nastavnici na svijetu. Opisi strašnih nastavnika poslužili su učenicima za stvaranje karikatura, od kojih su najuspješniji radovi postavljeni na panou.

  

 

Za kraj, učenici 6.a razreda upoznali su se sa životom i radom Charlija Chaplina. Nakon čitanja tekstova o njegovu životu i značaju, učenicima su prikazani isječci iz Charlijevih filmova. Zaključili su da Charlie ostaje smiješan i relevantan i sadašnjim generacijama.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Maja Šimićev / datum: 9. 2. 2023. 10:16

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta na satovima u drugom, trećem i četvrtom razredu. O važnosti sigurne uporabe interneta najviše se govori tijekom drugog utorka u veljači pa smo se tako i ove godine pridružili brojnim programima u organizaciji Centra za sigurniji internet.

Učenici su na način primjeren svojoj dobi učili o važnosti sigurnoga korištenja interneta, naučili su što to znači, koja su pravila lijepoga ponašanja na internetu i da ona nisu puno drugačija od stvarnosti.


[OPŠIRNIJE]Čitamo naglas!
Maja Šimićev / datum: 9. 2. 2023. 09:46

U našoj je školi 1. veljače obilježen Svjetski dan čitanja naglas. Inicijativu za obilježavanjem ovog važnog datuma pokrenula je organizacija LitWorld. Čitanje naglas povezuje nas s drugima, razvija naš vokabular, maštu i vještinu slušanja. Iako učenici nauče čitati sami, ne smijemo zanemariti važnost glasnoga čitanja.


[OPŠIRNIJE]Straničnici za Mađarsku
Maja Šimićev / datum: 5. 12. 2022. 11:05

Učenici 1. do 4. razreda matične škole pokazali su svoje kreativno umijeće sudjelujući u projektu Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL) pod nazivom Bookmark Exchange Project. 


[OPŠIRNIJE]Učimo o dječjim pravima
Maja Šimićev / datum: 23. 11. 2022. 08:44

Povodom Međunarodnog dana dječjih prava koji se obilježava 20. studenog učenici petih razreda sudjelovali su na radionici o dječjim pravima. Desetak učenika s knjižničarkom Majom Šimićev upoznalo se s postojanjem Konvencije o dječjim pravima i čitalo odabrane članke. Učenici su potom članke iz Konvencije prikazali na plakatu koji će nam svima biti podsjetnik na to da djeca do osamnaeste godine imaju svoja prava koja sa sobom nose i dužnosti, jer svako pravo nosi i obavezu odgovornog ponašanja.

      

 


[OPŠIRNIJE]Nije lako kad si mlad
Maja Šimićev / datum: 14. 11. 2022. 09:17

Učenici 6. r., Vito, Stela i Roko, sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja posvećenom mladima s temom "Nije lako kad si mlad". Svaki je učenik pročitao jednu od tri knjige koje je predložio Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediatekom Gradske knjižnice Zagreb. Učenici su uspješno riješili kviz i pokazali razumijevanje pročitanoga te sposobnost pronalaženja dodatnih informacija iz online izvora. Njihove dojmove o pročitanom pronađite u nastavku.


[OPŠIRNIJE]Misli na sebe - čitaj!
Maja Šimićev / datum: 7. 11. 2022. 18:42

Obilježavamo još jedan Mjesec hrvatske knjige! Od 15. listopada do 15. studenog provode se programi za poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju. U četvrtak, 14. listopada, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika naše škole prisustvovale su svečanom otvorenju manifestacije u Gradskoj knjižnici Biograd na moru. Ovogodišnji je Mjesec hrvatske knjige posvećen mladima i generaciji K. Unatoč različitosti generacija, neke se stvari ne mijenjaju pa učenike i posjetitelje škole njihovi profesori podsjećaju na važnost odrastanja s knjigom u ruci. Stoga u holu škole, ali i u virtualnom obliku, možete pogledati izložbu najdražih dječjih knjiga naših profesora. Inspirirajte se, utješite, razveselite i – mislite na sebe: čitajte!


[OPŠIRNIJE]"Zadar čita" - "otok Ugljan čita" 2022.
Silvana Mrčela / datum: 21. 3. 2022. 10:23

Ovogodišnja tema manifestacije "Zadar čita" u organizaciji Gradske knjižnice Zadar je - Mreža -

Kulturna manifestacija „Zadar čita“ koju, s naglaskom na važnost poticanja čitanja, organizira Gradska knjižnica Zadar i ove godine privukla je veliki broj prijavitelja. Tako će, od 21. do 26. ožujka 2022. godine, 60 prijavljenih sudionika, na različitim lokacijama diljem Zadra i Zadarske županije, održati više od 140 programa.

U program su se uključili brojni vrtići, osnovne škole, srednje škole, nekoliko odjela sa Sveučilišta u Zadru, Narodni muzej Zadar, Arheološki muzej Zadar, Austrijska knjižnica Dr. AloisMock, Znanstvena knjižnica Zadar, županijske narodne knjižnice, domovi za odrasle osobe i zadarske udruge iz područja kulture.

Učenici naše škole također sudjeljuju u manifestaciji Zadar čita - otok Ugljan čita umreživši se u program prema slijedećem rasporedu tijekom mjeseca ožujka:

A) Razredna nastava: Pričaonica

  1. raz. Miro Gavran: Priča o dječaku koji je spasio more
  2. raz. Willke Bakker: Krasna ribica iz knjige „365 priča o veselim medvjedićima“
  3. raz. Učenici iz PŠ Kali: Dragutin Horkić:1001 riblja kost iz knjige“ Pa ipak leti“, 3.raz. Preko: u suradnji sa Bibliobusom GkZd u priči M.V.Maštruko : Pustolovine pauka Ota  
  4. raz. Projekcija animiranog filma Arcadies Lorence prema djelu I.B.Mžuranić Ribar Palunko i njegova žena - izrada stripa, kviz

B) Predmetna nastava: Umreži se

  1. raz. Povijest Interneta – izrada plakata / 10 pitanja za sigurnosti djece na Mreži
  2. raz. Vlatko Majić: Igrala se djeca (zbirka poezije „Krila nad vodom“), radionica dječje igre nekad i sad, napiši svoju pjesmu na tu temu
  3. raz. Sanja Pilić: Vidimo se na fejsu ! – Debata: Dobre i loše strane Mreže
  4. raz. Klasici hrvatsko-engleske književnosti: H. Melville: Moby Dick / R.L.Stevenson:Treasure Island / ili J. Verne: 20 000 Leagues under the sea – descriptive essay, izrada umne mape

 


[OPŠIRNIJE]Knjižnice na karti - uMap projekt
Silvana Mrčela / datum: 1. 3. 2022. 09:14

Matična služba NSK organizirala je projekt Knjižnice na karti - zajedničke virtualne karte različitih vrsta knjižnica Republike Hrvatske. UMap projektu pridružile su se i školske knjižnice. Ciljevi ovog projekta su povećanje vidljivosti rada školskih knjižničara i njihovih knjžnica, promicanje medijske kulture i uporabe IKT, promicanje mrežne suradnje knjižnica međusobno i s korisnicima školskih knjižnica. Ovim projektom omogućena je veća vidljivost knjižničnih aktivnosti u promicanju čitateljskih navika.

Naša školska knjižnica također je sudjelovala u tom projektu tako da više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici:


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju