preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 295691
Ovaj mjesec: 66
Ovaj tjedan: 256
Danas: 3
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tradicijska jela otoka Ugljana
Autor: Petar Dragović, 30. 3. 2011.

 Učenici OŠ ''Valentin Klarin'' iz Preka, na otoku Ugljanu, posjetili su zajedno sa svojim učiteljicama  staru kuhinju nane Anke Jurin koja im je pokazala način kuhanja starih jela.Gospođa Anka dočekala nas je odjevena u staru prešku nošnju ('' za svajdan'') i u prostoru svoje stare kuhinje, na kominu, skuhala jela od krumpira: ' kumpiri na mićo' i 'kumpiri na đunđuk'. Spremajući jela nana Anka je naglasila da su njihove mame u lonac stavljale samo ono što se našlo u vrtu: krumpir, kapulu, rajčicu, neko povrće, maslinovo ulje.... . Siromašne i brojne obitelji otočana rijetko su mogle priuštiti kupovinu mesa pa su ova jela bila njima i predjela  i juhe i glavna jela.

Slike sa posjeta možete pogledati u foto-galeriji.


                                              POSJET STAROJ KUHINJI

                            Mali đaci uživali su gledajući kako jelo kuha u posebnom loncu (lopižu) na vatri, mirišući hranu čiji se miris protezao cijelom kuhinjom. Dok je jelo kuhalo, nana Anka ispričala im je neke doživljaje iz svog djetinjstva. Stari su jeli za stolom, a djeca na skalama(stepenicama) držeći tanjur u krilu. Ako je njena mama zaboravila nekome ostaviti njegov dio (bilo ih je 9 braće i sestara) uzimalo se iz svakog tanjura malo i dopunjavalo u tanjur onoga koga nije bilo kod kuće. Hrana je bila zaključana, ključ su čuvale nane ili mame i do nje se nije moglo uvijek doći.

                         Nakon slušanja priča djeca su ogladnjela i prionula jelu. ''Kumpire na mićo''-kumpirovu juhu i  ''kumpire na đunđuk'' zajedno sa slasnim pecivima-''bubanićima'' djeca su pojela uživajući u hrani. Mali đaci pili su vodu i čuli priču nane Anke kako je i ona kao mala djevojčica išla po vodu u brdo ( ''na stonovac'') za svoju obitelj. Nana Anka počastila nas je i voćem iz svoga vrta: jabukama i mandarinama i prisjetila se da je najvažnije voće njenoga djetinjstva bila smokva  ( svježa ili suha). U staroj kuhinji naišli su i na mnoge predmete koji su služili u domaćinstvima: mlinac za kavu( bruštulin), sprte (košare), siknjice (košarice), kabli (drvene posude za vodu), stare zdjele, uljenice....

                          Zadovoljni, radosni za jedno novo iskustvo, ali i siti, zahvalili smo se našoj domaćici što nas je lijepo ugostila i poučila da za dobar i zdrav obrok nije uvijek potrebno puno namirnica, već se i  s malo  može skuhati ukusno jelo.

                    KRUMPIRI NA ĐUNĐUK - GLAVNO JELO OD KRUMPIRA

Krumpiri se očiste, izrežu  na srednju veličinu i stave u veći niži lonac. U to se stavi sjeckane kapule, rajčice ( 4-5 kom.), 3-4 jušne žlice maslinova ulja i soli. Ulije se voda da u njoj plivaju  krumpiri i povrće i kuha se dok ne omekšaju krumpiri.

                     KRUMPIRI NA MIĆO ( KRUMPIROVA JUHA )

Krumpiri se očiste na sitne komadiće i stave  u visoku posudu     ( lonac). U nju se ulije voda i sjeckane rajčice (2-3 kom.) Pripremi se ''pešt'' ( sjeckani luk češnjak, peršin i slanina) i stavi se kuhati zajedno.

                                                     SMOKOVNJAČA

Sastojci: 1 kg  kukuruznog brašna, sol, šećer, korica limuna i naranče, ulje, mlijeko, voda, suhe smokve i grožđice. Svi sastojci se izmiješaju i stavi se peći oko pola sata.

                                                 DOMAĆE FRITE (UŠTIPCI)

U školskoj kuhinji su nam bake napravile domaće frite bez jaja. Mi smo gledali kako pripravljaju smjesu. Kad su umijesile tijesto, čekali smo da naraste. Za to vrijeme bake su nam pjevale stare božićne pjesme i jednu pjesmu na talijanskom jeziku koje su naučile u školi kad su bile naših godina. Mi smo njima otpjevali nekoliko pjesama koje smo naučili u školi.Kad je tijesto naraslo, bake su napravile puno ukusnih frita. Zamirisala je cijela škola.

Sastojci: brašno, šećer,domaća rakija,sol, pola litre vode i pola litre mlijeka, korica limuna, kvasac i grožđice.

                                                             SLATKI KOLAČI

U školskoj kuhinji okupili smo se 2. i 4. razred u namjeri da napravimo slatke kolače. Teta Zlata i učiteljica umijesile su tijesto i oblikovale kolače. Ostavile su ih u tepsiji da se dižu. Premazale su ih žumanjcem da dobiju zlatnožutu boju. Kad su bili gotovi, cijela je škola mirisala. Pojeli smo ih na odmoru. Bili su veoma slasni i ukusni.

 Slatki kolači tradicionalno su se pekli na Čistu srijedu – Pepelnicu, prvi dan korizme. To su bili posni kolači. I mi smo ih u školi pravili upravo na taj dan

  IMPRESIJE UČENIKA:

 Bio je zabavan dan. Naša učiteljica je radila kolače, a mi smo je gledali. Bila je spretna. Nitko nije ništa razbio. Kolač se ispekao. Za vrijeme velikog odmora, umjesto marende, jeli smo slatki kolač. Bio je fin i svidio mi se. Bilo mi je baš zabavno. Biti u školi, a raditi kolače.

                                                                            Lucija Dunatov

 …Poslije se uživalo u okusu i mirisu kolača na čistu srijedu.

                                                                               Stella Melada

 Meni su bili ukusni i slatki, ovo su mi bili najbolji kolači koje sam probala.

                                                                               Stela Vidas

 Najbolje mi je bilo kad sam kušao slatki kolač. Bili su ukusni.

                                                                               Donat Lončar

 Kad se ispeku, cijela kuća zamiriše. Vrlo su ukusni.

                                                                              Ema Bacalja

 

 



Priloženi dokumenti:
Kalendar_sk._god._2010-11.pdf (99.25 KB)
pice_voda_i_kvasina.ppt (25.95 MB)
kiflice_od_palinte.ppt (17.01 MB)
saur_od_manul.ppt (12.02 MB)
pravljenje_sira_i_pujine.ppt (18.54 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju