« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Preko: Festival znanosti se ove godine održava po četrnaesti puta, a pod imenom „Znanost i umjetnost „ u vremenu od 18. do 23. travnja ove godine u 19 gradova diljem Hrvatske. Ove godine obilježava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina i 400 godina od smrti Williama Shakesperea, stoga kaže se poruci Organizacijskog odbora, prihvatite izazov, iskoraknite i unaprijedite svoje uvide, promijenite sebe, promijenite svijet-nabolje!.
U sklopu festivala održana su brojna popularno- znanstvena predavanja i radionice. U Osnovnoj školi „Valentin Klarin“ u Preku Šime Marcelić mag.ing.agr. asistent sa Sveučiišta u Zadru Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je predavanje, radionicu i prezentaciju „Maslinovo ulje od masline do stola“. Skup je pozdravio Ravnatelj OŠ Valentin Klarin Kristijan Smud prof. , zahvalio se Organizacijskom odboru festivala „Znanost i umjetnost“ na uvrštenju škole u program festivala i predavaču na nadasve zanimljivoj temi.
Tema predavanje o karakteristikama maslinovog ulja, njegovom učinku na ljudsko zdravlja koje se postiže konzumacijom, o vrstama maslina, načinu uzgoja, preradi zrna masline naglašeno na stariji i noviji način popraćeno je videoprojekcijom. U sklopu predavanja održana je s radionica o kušanju više uzoraka ulja, te način prepoznavanja kvalitetnog maslinovo ulje za konzumaciju u kućanstvima.
Učenicima osmih razreda i nastavnicima koji nazočili predavanju podjeljeni su konzumne čašice, te su tijekom radionice imali degustaciju više uzoraka ulja, s napomenama, koje je ulje dobro za konzumaciju, a koje je umanjenih kvalitativnih osobina. Tijekom predavanja učenike i nastavnike zanimalo je kako prepoznati koje je ulje dobro za konzumaciju, i koja vrsta masline je dobra za uzgoj za preradu ili za konzumaciju zrna masline. Na kraju učenici i nastavnici pljeskom su se zahvalili na zanimljivom i kvalitetnom predavanju.
Tekst i fotografije:
Jasna Marcelić