preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 347261
Ovaj mjesec: 1713
Ovaj tjedan: 322
Danas: 3
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika
Autor: Linda Kolega Babajko, 10. 3. 2021.

Kako je hrvatski jezik od 1. srpnja 2013. godine postao službeni jezik Europske unije, cilj je u ime svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta: materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika' iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. Obilježavaju ga i učenici petih i sedmih razreda naše škole mnogobrojnim aktivnostima od sudjelovanja u eTwinning projektu Moj jezik matrerinji do brojnih aktivnosti na satovima Hrvatskoga jezika. Uvod u obilježavanje  Dana hrvatskoga jezika zasigurno je suradnja s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje u sklopu koje su sedmaši imali online sat Hrvatskoga jezika s temom "Kako nastaje rječnik".


U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svugdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Tako je Institut pozvao sve osnovne i srednje škole da se do 17. ožujka prijave na virtualni „Sat hrvatskoga jezika u Institutu“. Institutski će znanstvenici tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održavati brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama, i to prema dogovoru i rasporedu s profesorima i nastavnicima hrvatskoga jezika.

Nastavnica Linda Kolega Babajko prijavila je učenike sedmih razreda koji su odabrali temu "Kako nastaje rječnik?" te se virtualni sat održao 3. ožujka 2021. godine putem Zoom platforme. Predavanje je održala profesorica Maja Matijević koja je upoznala učenike s načinom nastanka rječnika kao i drugih jezičnih priručnika koje koristimo u nastavi. Učenici su na kraju predavanja postavljali pitanja te saznali koliko je vremena potrebno za nastanak jednog rječnika, koliko ljudi sudjeluje u njegovom nastanku te gdje rječnike mogu pronaći na internetu. 

Učenicima je ovo bilo još jedno nezaboravno iskustvo.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju