preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Login
Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-dnevnik

Upis u srednju školu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 325750
Ovaj mjesec: 259
Ovaj tjedan: 66
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt eTwinning
Autor: Robert Šimićev, 26. 6. 2020.

PROJEKTI KOJI NAS SPAJAJU

Ove školske godine učenici 6. b razreda i učenice osmih razreda zajedno s nastavnicom Lindom Kolega Babajko sudjelovali su po prvi puta u europskim projektima eTwinninga.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+.

www.eTwinning.net je portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.

Učenici i učitelji se prijavljuju na portal eTwinninga, zatim na Twinspace. Twinspace je stranica projekta na kojoj se stvaraju podstranice gdje učenici i učitelji postavljaju svoje radove, predstavljaju svoju školu, državu i slično.

Kliknite na opširnije za više informacija.


SHALL I TELL YOU A LEGEND

Prvi projekt koji smo započeli već početkom veljače nosio je naslov Shell I tell you a legend i  imao je nekoliko ciljeva; osvjestiti učenicima važnost nacionalnih legendi i likova iz legendi, podsjetitit  se na zaboravljene legende i mitove koji su važan dio kulturnog i društvenog nasljeđa jedne zajednice te upoznate mitološka bića i legende zemalja partnera.

Uz učenike Osnovne škole Valentina Klarina u projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz nekoliko škola u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj. Svaki projekt ima svoj načelni plan kojega se svi sudionici trebaju pridržavati te je podijeljen u nekoliko dijelova.

U prvom dijelu prisjetili smo se bajki Ivane Brlić Mažuranić, koje smo čitali  za lektiru, te  likova iz slavenskih legendi o kojima piše, a  projekt smo povezali i s djelom Vladimira Nazora “Veli Jože” tako da učenicima nije bilo teško odabrati likove koje ćemo predstaviti našim partnerima.

Naši likovi bili su Stribog, glavni bog u slavenskoj mitologiji koji je poslužio Ivani za stvaranje Stribora, Morana, slavenska božica zime, te div Dragonja iz istarskih legendi.

Nakon prvog dijela, upoznali smo se s legendama ostalih zemalja sudionika te izrađivali plakate o našim i njihovim likovima. U trećem dijelu učenici su snimali kratka videa gdje su na engleskom jeziku predstavljali naše likove iz legendi te su u zadnjem dijelu naši učenici crtali likove iz legendi drugih zemalja u čemu su bili jako uspješni.

Projekt je zatvoren 30.5.2020. te ćemo se pokušati prijaviti za nacionalnu oznaku kvalitete.

 

STICK TOGETHER IN TIMES OF CORONA

Drugi projekt nastao je u jeku Korona pandemije pa je osmišljen kako bi se ohrabrilo učenike da izraze svoje osjećaje u izolaciji te kako bi sa svojim prijateljima iz cijele Europe razmijenili iskustva situacije u kojoj smo se svi nenadano našli. Učenici su se mogli izraziti na različite načine; mogli su pjevati, plesati, crtati, objavljivati fotografije ili raditi bilo što drugo što ih je usrećivalo za vrijeme trajanja izolacije.

U projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz trinaest europskih zemalja kao što su: Portugal, Slovačka, Rumunjska, Grčka, Srbija, Albanija, Turska, Poljska te naši učenici kao predstavnici Hrvatske.

Našu školu i državu predstavljale su Nina Ivanov, Korina Jurin (8.a), Anastazija Crnošija, Dora Kralj, Lena Blasić, Petra Vitlov (8.b) razred ta nastavnica Linda Kolega Babajko.

Projekt je imao nekoliko ciljeva; u prvom redu upoznavanje i druženje s vršnjacima iz drugih europskih zemalja, sloboda izražavanja, razvijanje kreativnosti, upoznavanje drugih kultura, poboljšanja istraživačkih mogućnosti svakoga učenika, usavršavanje digitalnih kompetencija koje su nam postale jako važne u doba nastave na daljinu. Ono što je najvažnije,  što ovaj projekt nosi, je međusobno ohrabrivanje u teškim vremenima izolacije te izražavanje osjećaja pomoću umjetnosti.

Aktivnosti su se ostvarivale na različite načine pomoću različitih digitalnih alata, a učenici su radili ono što ih je u vremenima izolacije opuštalo i u čemu su uživali. Osim grupe na Twinspaceu, projekt je imao i svoju facebook grupu kao i what s up grupu jer su voditelji komunicirali svakodnevno kako bi se sve odvijalo bez poteškoća.

Prvi je korak bio izrada zajedničkog loga projekta. Naše su se učenice posebno istakle u crtanju i stvaranju idejnih rješenja za koja se kasnije glasalo. Virtualnu izložbu svih zemalja možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=L_-8xue3x6Q&t=554s.

Izložba je osmišljena kao predstavljanje učeničkih radova svih zemalja sudionica uz nacionalne pjesme s prošlogodišnjeg Eurosonga.

Za kraj projekta izrađen je zajednički padlet sa svim radovima sudionika, kao i you tube kanal te različite virtualne izložbe s učeničkim radovima.

Napisala:

Linda Kolega Babajko, prof.

POVEZNICE:

virtualna izložba: https://www.youtube.com/watch?v=L_-8xue3x6Q&t=554s

padlet radova učenika Osnovne škole „Valentin Klarin” https://padlet.com/lindabilan/spjx27z3h0hegx7s

Padlet radova svih zemalja sudionica https://padlet.com/lindabilan/spjx27z3h0hegx7s

Video svi zemalja sudionica za Majčin dan https://www.youtube.com/watch?v=VzyF2Zj1pf8&list=PLVQ0-IsIZtEy5s4Mnln8zdG1QuOGyZeza&index=18&t=0s

Virtualna izložba likovnih radova https://www.artsteps.com/view/5ecbe2c493c70d015c06c437?fbclid=IwAR0tWp1xzUB7vwlAoCU9qorehcZKATkoKdkFLSZgQD10dxa9QuiiexHGvrA

Priložene video datoteke:

We are from here

Postcard

Postcard 2

Izbori 2020

Stribog

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju