2019-11-13 18:58:25

Svjetski dan ljubaznosti

13.11.2019. učenici 3.r PŠ Kali obilježili su Svjetski dan ljubaznosti.

Cilj obilježavanja  Svjetskog dana ljubaznosti  je osposobiti i osnažiti učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge. Razvijati sposobnost lakšeg snalaženja u pluralističkome društvu u kojem žive, razvijati pouzdanje u vlastite snage i pronalaziti vlastite odgovore i rješenja za aktualne društvene probleme i izazove.

Ishodi

OŠ HJ C.3.1.Učenik pronalazi podatke koristeći se različitim izvorima primjerenima dobi učenika.

PID OŠ C.3.2.Učenik raspravlja o utjecaju pravila, prava i dužnosti na pojedinca i zajednicu.

Odgojno-obrazovna očekivanja

goo A.2.1.Ponaša se u skladu s ljudskim pravima u svakodnevnom životu

odr C.2.1. Solidaran je i empatičan u odnosu prema ljudima i drugim živim bićima.

odr C.2.2. Razlikuje osobnu od opće dobrobiti.

osr A.2.1.Razvija sliku o sebi.

osr A.2.2.Upravlja emocijama i ponašanjem.

osr A.2.3.Razvija osobne potencijale.

osr B.2.1.Opisuje i uvažava potrebe i osjećaje drugih

osr B.2.2.Razvija komunikacijske kompetencije

Učenici trećeg razreda PŠ Kali obilježili su Svjetski dan ljubaznosti. Kroz nastavu hrvatskog jezika, glazbene kulture i matematike. Sve je započelo razgovorom o danu kojeg obilježavamo te definiranjem pojma ljubaznost. „Ljubaznost je kada si prema drugima pristojan, veseo, dobronamjeran, uljudan, vedar.“ Nakon toga učenici su gledali crtani film Profesor Baltazar-Izumitelj cipela. 

Kroz određivanje teme shvatili su kako crtani film govori o ljubaznosti. Profesor Baltazar pomaže svojim izumima prijateljima koji imaju razne probleme. Kada je profesor Baltazar dospio u bolnicu  prijatelji su mu uzvratili njegova dobročinstva. Izvukli su i pouku crtanog filma: „Dobro se dobrim vraća.“ Kasnije su u paru razgovarali sa prijateljicom/prijateljem u klupi o problemima koji ih muče. Nakon razgovora svako od njih bio je izumitelj koji je svojim izumom trebao riješiti problem prijatelja /prijateljice iz klupe.

Izložili su svoje crteže i objasnili kako bi taj izum pomogao u rješavanju problema.

Predložili su kako bi bilo dobro nacrtati strip o crtanom filmu kojeg su gledali. Ideja je prihvaćena te su odredili redoslijed događaja. Crtajući strip pjevali su pjesmu „Biram ljubav“. Pisano zbrajanje brojeva nosilo je zagonetku. Odgovor je bio Svjetski dan ljubaznosti. Odlaze kući razmišljajući što će danas lijepo  učiniti za svoje roditelje.


Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko