2019-05-12 19:23:06

Projekt Europa u srcu

Učenici 2.r. Osnovne škole „Valentin Klarin“ Preko, PŠ Kali bili su uključeni u europski projekt Europa u srcu čije su autorice učiteljica savjetnica Ivana Bašić i učiteljica razredne nastave Lidija Hatadi preko eTwinninga.

 

Projekt je pokrenut  vezano uz obilježavanje Dana Europe koji je bio 9. svibnja. U projektu su sudjelovale škole iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Austrije, Grčke, Poljske i Bugarske, ukupno 35 partnera.  Kroz projekt smo predstavili našu malu Područnu školu Kali školama u Europi i Republici Hrvatskoj.

Autorice projekta istaknule su na samom početku sljedeće:

„Ovim projektom želimo razvijati ljubav prema svojoj domovini, poticati interes za poznavanjem vlastitih prava i dužnosti unutar razreda, škole, lokalne zajednice, svoje domovine, Europe. 
Želimo da učenici shvate da u dobro uređenom društvu postoje određena pravila, propisi i zakoni koji jednako vrijede za sve.“

U tjednu od 6.-9.5. 2019. izvođene su sljedeće aktivnosti:

 Sat razredne zajednice

-upoznavanje Europe pomoću publikacije Gordona Landa „Gradimo više zajedno“

-igra: Putujemo Europom

-Bojanka- znamenitosti europskih država

-računalna igra- slažemo karte

Likovna kultura

-Grafički dizajn- znak moga mjesta-LOGO-likovna tehnika po izboru

Glazbena kultura

-slušanje hrvatske i europske himne- Lijepa naša, Oda radosti

-pjevanje pjesme: Znaš li di su Kali

Tjelesno zdravstvena kultura

-plesanje Kualjskog kola

Priroda i društvo

-izrada plakata: KALI-ZADAR-ZAGREB-REPUBLIKA HRVATSKA-predstavi svoju zemlju

Učenici su uživali u radu i veselili se svakoj novoj spoznaji o zemljama Europe u koje bi jednog dana rado putovali. Neke je posebno zanimalo gdje su nastale lego kocke, neke odakle je H. C. Andersen, gdje je nastala pizza, gdje je najbolja čokolada . Bilo je za svakog od njih nešto zanimljivo. Posebno su ih zanimale zastave drugih država. Veselila ih je spoznaja da će ih vidjeti i upoznati druga djeca u Hrvatskoj i Europi. S veseljem su pogledali fotografije učenika iz Slovačke, Mađarske ili neke druge škole iz Hrvatske.  Posebno su se veselili izradi loga svog razreda, pa su uspoređivali svoj logo sa logom drugih škola. Oduševila ih je računalna igra putem koje su bili upoznati  na njima blizak način s kartografijom. Na kraju projekta spoznali su da su dio veće zajednice koja je UJEDINJENA U RAZLIČITOSTIMA i da su te različitosti njihova prednost  i bogatstvo na  kojoj treba graditi bolju budućnost.

 


Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko