2019-03-29 15:04:26

Proljeće je stiglo u Kali

U razdoblju od 19. do 22.ožujka 2019. u našoj školi istraživali smo, čitali, pisali, promatrali i čekali novo godišnje doba. Tom prilikom smo se dobro zabavili, puno toga naučili i mnogo korisnih stvari zaključili.

19.ožujka čekali smo da se vrate rode iz toplijih krajeva. Na nebu smo uočili nekoliko galebova, jednu svraku i oblake. Rodama ni traga. Čuli smo drugi dan da su se neke rode vratile u našu domovini ali kod nas ih nema. Zaključili smo da neće ni doći jer kod nas nema močvara, pa ni žaba kojima bi se te ptice mogle hraniti.

Istražili smo kakve veze imaju rode s malom djecom. U kršćanskoj simbolici roda se često povezuje s Navještenjem. Rodin dolazak navještava dolazak proljeća, baš kao što anđelovo Navještenje najavljuje dolazak maloga djeteta, Isusa. Zaključili smo kako rode ne donose malu djecu i sjetili se naših roditelja, posebno dragih očeva.

Opisivali smo tatu i napisali mu čestitku za Dan očeva.

21.ožujka izašli smo iz škole, prošetali do Male Lamjane i pozdravili proljeće. Bilo je zabavno.

22.ožujka obilježili smo Dan voda. Istraživali smo gdje sve vode ima, zašto je važna i kako se prema njoj trebamo ponašati. Pisali smo o važnosti vode, čitali pjesme. Ostatak dana smo proveli na svježem zraku. Najmlađi su prošetali do Crkve sv. Pelegrina, a mi ostali ponovno smo otišli u uvalu gdje smo proučavali našu najveću vodu-more. Pjevali smo, igrali se na pijesku, razgovarali o važnosti mora za naš kraj. Na kraju smo slikali more.

Sudjelovali su učenici 1.,2.,3. i 4.razreda.Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko